Een korte inleiding...

Wanneer we iets willen leren, hebben we vaak de keuze uit twee vormen. Zo kan je recept na recept leren koken totdat je iedere dag iets lekkers op tafel kunt zetten, maar je kunt ook eerst de essentie van lekker eten – smaken en combinaties – te bestuderen en daarna recepten te leren of er zelf mee te experimenteren. De eerste vorm geeft sneller resultaat, de tweede vorm geeft meer mogelijkheden en kan op termijn zelfs tijd besparen. Het is per situatie verschillend welke vorm de beste is.

 

Bij sommige dingen in het leven is het bijna onvermijdelijk om niet eerst de essentie ervan te leren, zoals bijvoorbeeld bij fietsen. Misschien weet je zelfs nog wel hoe onmogelijk dat ooit leek, maar opeens landde het en kon je fietsen. Iets wat je zelfs nog kan als je het een tijd niet hebt gedaan.

 

De reden dat ik mijn persoonlijke website hiermee open, is dat er een paar jaar geleden een moment was waarop ik aan de ene kant merkte dat de recepten die ik dacht te kennen over geluk (of voldoening) een beetje tegenstrijdig bleken, en aan de andere kant dat het aanmodderen in mijn werk- en privéleven aan me begon te knagen. En dat leek aan elkaar verbonden, want alles wat ik deed gaf steeds maar kort voldoening.

 

Dat besef was voor mij de prikkel om alles aan de kant te schuiven en eerst maar eens de essentie van levensgeluk te gaan bevatten. Dat bleek iets waar ik vijf maanden mijn handen vol aan heb gehad. Had ik dat geweten, dan had ik vast liever een yoga retreat geboekt! ;-) Maar uiteindelijk heb ik de essentie boven tafel gekregen. En met de koers die ik daardoor heb kunnen kiezen, is gebrek aan voldoening verleden tijd geworden.

 

Die speurtocht duurde achter gezien zo lang omdat ik niet door had dat er eigenlijk twee visies zijn op die essentie, die moeilijk te onderscheiden zijn, maar wel een tegengestelde bewegingsrichting hebben. Ik zal hieronder beschrijven hoe dat precies zit en wat het zo lastig maakt om niet eindeloos heen en weer te bewegen zonder ooit voldoening te behalen (of geluk, balans, of hoe je het ook noemt.).

De (ongrijpbare) essentie van voldoening

Zowel wetenschappers als de meer spirituele schrijvers komen er over het algemeen op uit dat het volgen van je gevoel bepaalt of je ergens voldoening uit haalt. Soms is het alleen een grijs gebied welk gevoel je dan moet volgen, bijvoorbeeld wanneer je graag iets nieuws zou ervaren, maar het tegelijkertijd niet durft.

 

Nu is het niet noodzakelijk om je daar in te verdiepen zoals ik dat deed. Het volstaat vaak al (tijdelijk) als je weet dat het door wat comfortabeler te worden met ongemak al een stuk makkelijker wordt om meer voldoening uit het leven te behalen. De meeste boeken over zelfontwikkeling kunnen je hierbij helpen, net als bijvoorbeeld een mindfulness retreat of iedere oefening die je helpt om in het moment te blijven. Dat stelt je in staat om minder afgeleid te raken door ongemak, waardoor je veel makkelijker kunt groeien in wat je ook maar ambieert.

 

Maar een deel van die boeken – bijvoorbeeld van Alan Watts of Eckhart Tolle, maar ook van neurowetenschappers als Sam Harris of Paul Smit – voegt er echter aan toe dat je vroeg of laat altijd tegen een beperking aanloopt. Namelijk die van je identificatie met gedachtes. Die is nogal lastig uit te leggen en dat is waarom de meeste mensen (inclusief ondergetekende) het eerst over het hoofd zien.

 

Je kunt het vergelijken met wat er gebeurt als je ergens helemaal in opgaat – in een flow komt – zoals wanneer je op een gegeven moment kunt dansen zonder er nog bij na te denken. In essentie komt dat neer op het opgeven van controle (ook wel aangeduid als acceptatie). En niet een beetje, maar volledig. En dat is tegenovergesteld aan de boeken die meer méér controle zien als de weg naar meer voldoening en je met dat doel adviseren om een beetje controle op te geven.

 

Het zal je verbazen hoeveel van die boeken (maar zeker niet alle) volledig opgeven van controle in essentie noodzakelijk achten voor uiteindelijke voldoening in het leven (klik hier voor een lijstje). Je zult die essentie alleen lang niet herkennen en alle aanwijzingen daarom opvatten als een methode om uiteindelijk méér controle te krijgen. Ze beschrijven ook allemaal waarom het even duurt waarom dat zo is: omdat het je niet kunt begrijpen. Je kunt het wel ervaren en met name door je ervaringen met confrontatie met ongemak af te wisselen met reflectie op die ervaringen.

 

Het heeft bij mij dus wel even geduurd voordat ik dit herkende, maar met deze aanwijzing wordt het hopelijk al wat makkelijker om boeken die gaan over accepteren niet per ongeluk te gebruiken voor controle. Want dan zal je lang bezig blijven.

 

Nu was het altijd al een rode draad door mijn leven dat mensen bij me aankloppen als ze ergens in vastlopen. Of dat nu een vriend of vriendin is met persoonlijke problemen, een stagiair met een scriptie die niet af komt of een bedrijf dat een project niet van de grond krijgt. Dat is na deze speurtocht steeds centraler in mijn leven komen te staan.

 

Vooral bij wie ergens zelf niet uitkomt – klein of groot – en waarbij niks lijkt te werken, maar er wel vertrouwen in mij is, lukt het altijd om met wat oefening en reflectie verder te komen. Dat is waar me vanaf 2017 steeds meer mee bezig ben gaan houden. Eerst op een camping, toen vanuit een eigen b&b en tegenwoordig op [locatie + wat ik er doe].

Met elk beetje extra vermogen om met ongemak om te gaan, lukt het al om de recepten te koken die eerst niet lukten, maar wie de reflectie ook aan wil gaan - wat best pittig is - lukt het eigenlijk altijd om te ervaren hoe het is om een keer alles los te laten. Niet dat het meteen beklijft of voor iedereen iets is waar ze zich op toeleggen, maar het is vaak wel op één of andere manier een keerpunt, zoals het dat ook voor mij was.

Het maakt soms een creativiteit en spontaniteit in me los die ik zelf nog niet kende. En het blijft bijzonder om te zien hoe iemand (opeens) voor het eerst voorbij alle behoeftes schiet en er hard om kan lachen.

 

Mocht dat zijn waar je naar zoekt en je je hierdoor aangesproken voelen, dan ben je van harte welkom.

 

Richard

Opties voor donatie

Tekst ntb

Supporter

€4

PER MAAND

Even with a small amount you can be a much appreciated part of the foundation that enables me to:

 • Provide you or someone else feedback or input by e-mail on a personal matter a few times a year

 • Spend time on finishing my book on how to read self-development books (be sure I'll send you a digital copy once I finish it)

 • Occasionally inform you for the personal diy retreats I host or invite you to try out new materials I develop (optional)

Patron

€12

PER MONTH

If you feel you would value to meet me or talk to me perhaps once or twice a year and have my full attention at your disposal, becoming a Patron helps to make it possible. Besides that:

 • You'll be among the first to be invited for the personal diy retreats I host (optional)

 • I offer to send you a free hard copy of my book once it's finished

 • Your e-mails will be prioritized whenever I'm not able to respond to all messages directly (for example when I'm hosting the retreats)

*The Patron membership can also be purchased as a gift. It ends automatically after three months. Click here.

Benefactor

€24

PER MONTH

To a few people at a time I can offer the option to be at the very center of my attention for some time. On top of my services towards Patrons, this type of contribution would enable me to:

 • Have a call or meeting to get to know you and/or your interests & ambitions (better)

 • Familiarize myself with your fields of interest, (anonymously) track your social media activity and become your pro-active sparring partner to help you achieve the goals you have

 • Have a monthly call or meeting with you of any length

 • Answer your e-mails within 24 hrs and send you relevant input

Business benefactor

Limited

€360 ex. VAT

INVOICED MONTHLY

I have 10+ years experience in management advisory and still very much enjoy to spend a few hours a week (pro-actively) on finding ways to improve business operations to everyone's benefit. To companies that support me my offer is:

 • A monthly call or meeting of any length for sparring

 • To initiate my own research on parts of the business I think are interesting and make suggestions to improve

 • Option to occasionally forward e-mails from others for suggestions or second opinions

 • Personal feedback (optional)

Contribution in kind

€0

N/A

I'm equally happy with contributions of goods or services that are of value to me. A few examples:

 • The provision of a nice guest facility where I can stay for a few weeks and receive (paying) guests for sparring sessions (your contribution can also be to offer me a discount)

 • Editorial expertise for my book project

 • Lessons in engine mechanics of the 80s/90s cars I prefer to drive

 • Interest-free funding for some of my own non-profit projects (please ask me about details)

 • New, natural website pictures

Any amount

ONE TIME

There's also the possibility to just donate an amount, either because you appreciate the attention I put into you or something you value. Or to allow me to put my future attention to causes that I enjoy, and seem to create value for others, while they will not bring about any monetary compensation.

Donate Bitcoin

Contributions can be cancelled at any time. The revenue from contributions is €0,00 per month. I'll limit the scope of my attention to topics I find most interesting (like self-development, learning theories, non-profits and golf techniques), should demand for my attention ever reach the limit of what I can offer, as a way to remain fairly available.

Harris

Tolle

Watts

Adler

Osho

Nietzsche

“Taking oneself to be the thinker of one’s thought … is a delusion that produces nearly every kind of human conflict and unhappiness. ... [It’s] incomprehensible in human terms ... [and you’re] unlikely to recognize that the brief glimpse of selflessness is the answer to [your] search”

~ Sam Harris