Ik ben.

Richard (René)

van der Linde

COACHING  |  RETREATS  |  BOEKEN

 

| Over mij

Ik heb jarenlang mijn analytisch denkvermogen ontwikkeld met bedrijfskundige vraagstukken, zoals het herinrichten van operationele processen of het vinden van innovatieve business modellen om vraag en aanbod bij elkaar te krijgen. Wat ik er in 15 jaar van leerde, is dat de meest logische oplossingen niet altijd de beste zijn.

 

Dat bleek ook op te gaan voor de keuzes in mijn eigen leven. Door op een dieptepunt bij mezelf na te gaan welke van mijn overtuigingen over wat ik ambieerde op waarheid berustten, was het alsof ik laagje voor laagje uit een hypnose wakker werd en in werkelijkheid dingen nastreefde die niet bij me pasten. Er mee stoppen was een bevrijding.

 

Die ervaring werkte ook door in het contact met mijn omgeving. Mijn nieuwe gezichtspunt bleek vaak voor veel mensen van waarde te zijn. Als gevolg daarvan besloot ik uiteindelijk om formeel ondersteuning te gaan bieden aan mensen die op een zelfde analytische manier hun overtuigingen wilden onderzoeken. Dat is hoe ik sindsdien mijn analytische denkvermogen voornamelijk inzet, in losse sessies en in meerdaagse individuele retreats, in Nederland, Spanje en Frankrijk, maar ook online.

 

Het uitgangspunt is daarbij dat elke overtuiging die uitsluitend op aannames gebaseerd blijkt te zijn, verder onderzocht moet worden, zo lang er een hechting aan is. Hetzelfde geldt voor de emoties die erbij vrijkomen. Een overtuigingen die gefundeerd blijkt zal blijven en waar inauthentieke motieven voor komen boven drijven valt weg. Net als de laagjes (zelf)hypnose bij mij. Destijds en nog steeds.

Naast analytische coaching en retreats, schrijf ik artikelen en langere essays over analytische zelfontwikkeling en zet ik incidenteel nog mijn tanden in een leuk bedrijfskundig vraagstuk, bij voorkeur één die te maken heeft met educatie.

Mijn boekenkast

Dit zijn de boeken die de meeste indruk op me hebben gemaakt. Sommige ervan sluiten inmiddels niet (helemaal) meer aan op hoe ik nu in het leven sta of waar mijn interesses liggen, maar waren ooit waardevol voor me als opstapje. Het zijn ook de boeken waaruit ik desgevraagd suggesties doe, afgaande op waar ik denk dat iemand het meest aan heeft. Van de meeste titels is er een Nederlandse vertaling.

| Analytische coaching sessies

Ik schud mensen wakker wanneer ze vastlopen in allerlei onzichtbare laagjes zelfverloochening. Die spin je zonder dat je het door hebt, door je aan te passen in het dagelijks leven, maar levert uiteindelijk altijd problemen op zodra de illusie botst met de realiteit. En dan is het vaak te complex om meteen zelf te kunnen ontwarren. Mijn vorm van coaching is daar specifiek op gericht, zowel bij problemen met relaties, carrièrekeuzes als bijvoorbeeld bij het overwinnen van angsten. Het onderwerp maakt echt maar een beetje uit.

 

Een sessie mag zo lang duren als nodig is. Vaak is dat zo’n 1.5-2.5 uur, waarbij ik je mijn volledige aandacht geef om je probleem zo te structureren dat we overblijven met enkel oplosbare delen. Als daarbij emoties (onverwacht) opkomen, geven we die uiteraard ook een plek.

De aanleiding voor mensen om me te vragen voor een sparringsessie is:

  • om een probleem op te lossen (relationeel, financieel, werkgerelateerd, etc.)

  • wanneer het niet lukt om een keuze te maken

  • leren omgaan met iets wat je ongemakkelijker vindt

  • om iets nieuws te leren/begrijpen (alle soorten kennis of vaardigheden)

  • om een ambitie (verder) te realiseren

 

Ik hanteer een aanpak die mensen daarna vaak ook graag zelfstandig toepassen op andere aspecten van hun leven, variërend van carrière, relaties, wiskunde en hobby’s zoals golf tot persoonlijke groei.

 

Er is geen geheim ingrediënt en na één of twee sessies ziet iemand meestal wel hoe mijn aanpak ook zonder hulp is toe te passen om te blijven ontwikkelen. Ik help je slechts uit te vinden wat werkelijke je probleem is, in welke oplossing je zelf gelooft en hoe naar die overtuiging te handelen - iets wat naar mijn idee altijd de beste aanpak is.

Om jezelf op die manier te leren kennen heb je niemand nodig, maar het is iets makkelijker als iemand je (Socratisch) vragen stelt, je af en toe feedback geeft en je uitdaagt om je eigen referentiekader op te rekken. Want je eigen blinde vlekken zijn de moeilijkste om te zien. Dat heb ik zelf zo ervaren en dat geldt inmiddels ook voor de nodige mensen met wie ik heb gewerkt.

 

| Tarief

Het tarief voor een sessie is €150, ongeacht de duur.* Je kunt via onderstande link contact met me opnemen om een sessie in te plannen. Dat kan in Rotterdam (geen reiskosten), op een andere locatie in Nederland en daarbuiten (soms reiskosten) of via Skype/Facetime.

Als je dat niet kunt betalen maar wel erg gemotiveerd bent, neem dan ook gewoon contact op. Er is altijd wel een creatieve oplossing te vinden.

Kort advies per mail is gratis, maar houd er graag rekening mee dat ik niet altijd meteen zal reageren. Je krijgt echter altijd reactie.

* voor analytische ondersteuning (individuele coaching, sparring of een workshop) in een bedrijfsomgeving (met winstoogmerk) is mijn tarief €112,50 ex. btw per uur.

| 3-daags programma

Het komt ook weleens voor dat iemand enorm blij is met de sessies, maar zo gewend is aan een bepaalde manier van denken en doen, dat de overtuigingen die zijn losgelaten steeds opnieuw worden gevormd. De omgeving speelt daar vaak een grote rol in. In dat geval is mijn advies om een individueel mini-retreat in te plannen, zoals ik die sinds 2017 aanbied. Dat neemt drie dagen in beslag, los van eventuele reisdagen. Bijvoorbeeld van vrijdagochtend tot zondagavond, met aankomst op donderdagavond.

Het programma is individueel en wordt per dagdeel op maat gemaakt. Daarbij moet je denken aan analytische coaching, praktijkoefeningen, momenten van ontspanning, momenten om te lezen of te schrijven, en alles wat verder functioneel voor je lijkt om tot een doorbraak te komen, inclusief plezier. Door meerdere lagen van sociale (zelf)hypnose achter elkaar af te pellen, kunnen ze zich niet meer via elkaar opnieuw vormen. Zo kom je tot een nieuw plateau.

Het gebeurt ook weleens dat ik liever meteen een mini-retreat met iemand inplan dan dat ik met losse coaching sessies start wanneer iemand aanklopt die echt in de put zit. Dan helpt het juist om uit de normale omgeving te zijn en niet de prikkels te hebben waar je (onbeuwst) zodanig moeite mee hebt dat je zo in de put zit. We brengen dan echt alle overtuigingen in kaart, zelfs die over de zin van het leven, voor we de oplossingsrichting ingaan. Op elke andere manier bestrijd je namelijk vooral symptomen en dat is zonde.

| Locatie

Dat kan in Nederland of op plekken in het buitenland waar ik regelmatig enkele weken verblijf, zoals Spanje of Frankrijk. We hebben dan de gelegenheid om een iets bredere puzzel met elkaar te leggen en we kunnen dan een wat stijlere leercurve maken in een prettige omgeving met weinig afleiding. Als inzichten wat meer op elkaar volgen, bekrachtigen ze elkaar onderling, en vervliegen ze niet meer.

 

| Opvolging

Na zo’n individueel retreat zijn er vaak geen losse sessies meer nodig, maar ligt er meer de behoefte aan kleine aanwijzingen en herinneringen. Die geef ik met alle plezier en daar kunnen we dan iets met elkaar over afspreken wat bij jouw specifieke situatie past. Bijvoorbeeld dat je me een aantal maanden onbeperkt om input kan vragen, waar we een vast maandelijks bedrag voor afspreken dat past bij je situatie. Dan hebben we er allebei baat bij dat je je proces gaande houdt, net als dokters vroeger in China betaald kregen om hun patiënten gezond te houden ipv om ze beter te maken.

20190501_125956_edited.jpg

| REVIEWS

“Ik heb in 2017 en 2019 sessies bij Richard gevolgd. Dit is zonder twijfel de beste investering in mezelf geweest in een decennium. De methode is eenvoudig, en zal toch alles blootleggen waar je in je leven (onbewust) moeite mee hebt. De grondslag van de training is een holistisch “theoretisch" framework dat je in de praktijk zal bevrijden van je zelf-verzonnen narigheid. Ik raad coaching van Richard (letterlijk) aan iedereen aan. Als je gericht bent op fundamentele persoonlijke groei en het herkennen & laten vallen van de patronen die je belemmeren, dan is dit voor jou. Richard is een fijn gezelschap en uiterst geduldige hulp die je zeer creatief, met een hele trukendoos, tot het enige inzicht laat komen dat je nodig hebt. ”

~ Luuk de Waal Malefijt, NL

WhatsApp%2520Image%25202017-09-19%2520at

| Doe-Het-Zelf Retreats

Wanneer ik op reis ben voor een 3-daags programma, bijvoorbeeld in Spanje of Frankrijk, plak ik er aansluitend graag tijd aan vast voor sessies met anderen. Als je wilt, kun je me dan opzoeken voor coachingsessies in een prettige omgeving met privacy. Het is zowel voor mensen die al eens bij me zijn geweest als voor nieuwe gezichten. Je kunt sessies vooraf al boeken (de veilige optie) of ter plekke bepalen (de flexibele optie). Wat je zelf wilt. Mijn advies is om in ieder geval wel een sessie te boeken voor de ochtend na je aankomst.

 

| Verblijf

Je hebt alle vrijheid om iets uit te zoeken dat past bij je eigen budget, van een tentje tot een villa. Soms kan ik ergens een afspraak maken die je korting geeft en doe ik een suggestie, maar ook dan verloopt het buiten mij om.

| Activiteiten

Wanneer er meerdere mensen zijn die individueel bezig zijn met hun zelfontwikkeling, organiseer ik ook met plezier wat kleine activiteiten, zoals een diner, een wandeling of een leuke challenge waar iedereen zelf van kan bepalen of hij zin heeft om er aan deel te nemen en anderen te ontmoeten.

 

Ik noem het daarom een Doe-Het-Zelf Retreat. Het is een moment waarop je even uit je gewone omgeving bent, zoals bij een regulier retreat, maar dan met een zelfgekomen programma, eventueel met behulp van de opties die ik er voor bied. Dat maakt het voor iedereen passend, effectief en vooral leuk. Met ieder budget.

| Volgende datum(s):

I.v.m. corona nog geen nieuwe datum bekend

Richard-working.jpg

| Recente blogs

Saddhu-faded.png

BY RICHARD VAN DER LINDE

1200px-Medium_logo_Monogram.png

'What would you do if money was no object?' -Alan Watts

| Vrijwillige bijdrages

| Donaties

Mocht ik op welke manier dan ook waarde voor je creëren en je het gevoel hebben dat het tussen ons niet helemaal in balans is, dan staat het altijd vrij om te doneren. Dat waardeer ik enorm en liefst zou ik geheel op basis van vrije uitruil werken, maar de tijd voelt er nog niet helemaal rijp voor. Daarom heb ik een combinatie van betaalde en onbetaalde diensten. Voor ieder (budget) wat wils.

Als je het gevoel hebt dat de tijd er nu nog niet rijp voor is, maar je me op een later moment ergens bij denkt te gaan betrekken, kan een maandelijkse donatie een goede stok achter de deur zijn. Daarmee breng je de uitruil van waarde tussen ons al op gang en is de drempel lager om me om af en toe al om input te vragen. Als je dat wilt, kunnen we donaties later beschouwen als betaling voor Sparringsessies. En je draagt er tegelijkertijd aan bij dat ik mijn omstandigheden kan optimaliseren om voor veel mensen beschikbaar te zijn.

 

Wanneer je bij het doneren je gegevens achterlaat, kan ik je ook – net als cliënten – op de hoogte houden als ik ergens op een leuke plek verblijf waar ik dan de Sparringsessies aanbied. Dat is maar een paar keer per jaar.

Je kunt eventueel ook namens iemand doneren, bijvoorbeeld om voor die persoon de drempel wat te verlagen om me (af en toe) om advies te vragen.

| In natura

Ik ben ook blij met bijdragen die zonder geldstroom van waarde voor me zijn. Dit kan zijn als gift, of in ruil voor iets waar ik vooraf mee heb ingestemd.

 

Een paar voorbeelden zijn:

  1. uitnodigingen voor inspirerende locaties met de nodige privacy om (betalende) gasten te ontvangen voor 3-daagse programma's en Doe-Het-Zelf Retreats

  2. Expertise en plezier in het ‘publishable’ maken van het manuscript waar ik aan werk

  3. Opties voor projecten om authenticiteit in een werkomgeving (of leeromgeving) te stimuleren zijn ook welkom, mits het ruimte en flexibiliteit laat voor mijn andere activiteiten

20190501_125956_edited.jpg

| Donaties

Type donatie

header.png

'Ondanks mijn voorkeuren, geef ik steeds minder om mijn emoties' -Ik