Richard

van der Linde

 | Socratische coaching en retreats

 NL   |   EN

 
IMG_2184.jpg

| Minder controle voor een fijner leven?

De meeste boeken, methodes en cursussen voor een fijner leven zijn gericht op méér controle krijgen over je gedachten, emoties, gedrag en je omgeving. Ik doe het tegenovergestelde.

 

Het vertrekpunt van mijn coaching heeft juist dat van Eckhart Tolle, Alan Watts, Sam Harris en een aantal andere schrijvers. Het is niet gericht op meer controle krijgen, maar op het doorzien van de illusie onder die behoefte. En daarvoor maak ik vaak letterlijk gebruik van hun boeken. Een andere benadering, met vaak een andere uitkomst dan al het andere dat je hebt geprobeerd. Een omslagpunt.

IMG_2187.jpg

| Kan je problemen oplossen vanuit een onjuist gezichtspunt?

Waar je ook mee worstelt - of het nu te maken heeft met je sociale leven, carrière, gezondheid of financiën - volgens de boeken waar ik mee werk kan je de kern van het probleem alleen oplossen door uit te zoomen van je gewoonlijke, conceptuele gezichtspunt. Al het andere geeft wellicht tijdelijk fijne uitkomsten, maar versterkt tegelijkertijd de kern van het probleem: het ego-denkpatroon.

Wat nu als je je aandacht eens verlegt van waar je náár kijkt naar waar vandáán je kijkt, precies zoals het in die boeken staat? Voorbij de denkfout waardoor je eindeloos over alles nadenkt. Wat dan voor je keuzes overblijft is je (intuïtieve) gevoel, presence of hoe je het ook noemt. Ongeacht of je daar schaamte, verdriet, onzekerheid of ander ongemak bij voelt. Daar komen is waar ik bij assisteer, één-op-één.

Improvement vs acceptance.png

Klik om te vergroten

bigstock--151836218.jpg

| “You can’t both surrender and try to control the outcome. Surrender requires that you give up what you think you know from your limited mind” ~Joe Dispenza

IMG_1577.JPG

| Drie opties voor een volgende stap

Bij mijn manier van werken draait alles om jou het conceptuele gezichtspunt voor het eerst te laten loslaten. Die ervaring neemt namelijk elke twijfel weg of het de kernoorzaak van je problemen was. Ook al kan je het nieuwe gezichtspunt niet meteen permanent vasthouden, het lost vaak al de nodige problemen direct op.

 

De ironie is dat we primair een analytisch proces (onderzoeken van overtuigingen) gebruiken om voorbij je analytisch denken te komen; de klassieke splinter om een andere splinter mee te verwijderen.

1608232256_edited.png

Gratis E-boek

Als je tijdens het lezen juist bent gaan twijfelen welk type boeken bij je past, lees dan eens mijn gratis e-boek. Die helpt je uitvinden welk type boeken (en coaching) bij je past, zonder je daarbij te sturen. Want ongeacht je voorkeur, is het wel zo handig om te weten welke hulpmiddelen je wel en niet moet inzetten. Op die manier hoop ik op ieders pad een steentje bij te dragen, ook als die afwijkt van de mijne.

Inge @ Es Vedra 2019-02.jpeg

1:1 Sessie

Voel je dat je voorbij je gewoonte van het conceptueel denken wilt komen? In een 1:1 sessie neem ik je daarin bij de hand. Op Socratische wijze, dus met veel vragen, waardoor je jezelf en je inconsistenties leert kennen. Als er emoties bij komen kijken, is daar ook ruimte voor.  Sessies kunnen zowel offline als online. De eerste sessie duurt 1,5 uur. Elke volgende 1 uur. Mijn tarief is €80,- per uur (excl. btw). De intake is gratis.

3 Kasteel mei 2020.jpg

3-Daags Programma

Wanneer we zeker weten dat dit pad bij je past, is er ook de optie om een 3-daags programma te volgen. Dat kan op Ibiza en in Nederland. In je dagelijkse omgeving is het namelijk een stuk moeilijker om tot die eerste ervaring te komen. Tijdens het programma stemmen we elke dag alles af op wat jij nodig hebt om tot die ervaring te komen. Dat doen we  onder de best-denkbare omstandigheden.

 

| REVIEWS

“Ik heb in 2017 en 2019 een meerdaagse bij Richard gevolgd. Dit is zonder twijfel de beste investering in mezelf geweest in een decennium. De methode is eenvoudig, en zal toch alles blootleggen waar je in je leven (onbewust) moeite mee hebt. De grondslag ervan is een holistisch “theoretisch" framework dat je in de praktijk zal bevrijden van je zelf-verzonnen narigheid. Ik raad coaching van Richard (letterlijk) aan iedereen aan. Als je gericht bent op fundamentele persoonlijke groei en het herkennen & laten vallen van de patronen die je belemmeren, dan is dit voor jou. Richard is een fijn gezelschap en uiterst geduldige hulp die je zeer creatief, met een hele trukendoos, tot het enige inzicht laat komen dat je nodig hebt. ”

~ Luuk de Waal Malefijt, NL

IMG_2539.jpg

| “Although the initial awakening may be short-lived, the awakening process will have become initiated” ~Eckhart Tolle

IMG_1577.JPG

| Voor medewerkers

Binnen ieder bedrijf tref je mensen met een intentie voor Improvement en met een (latente) intentie voor Acceptance. Voor Improvement tref je vaak een heel spectrum aan opties, van coaching tot e-learnings tot apps met reminders. Ik ben alleen nog nergens binnen gelopen waar ze Acceptance al faciliteren (ook niet op de kantoren waar mindfulness sessies worden gehouden).

 

De medewerkers die zich eigenlijk meer aangetrokken voelen tot schrijvers als Eckhart Tolle, zullen vaak weerstand voelen bij wat vanuit HR wordt aangeboden (incl. het L&D aanbod) - in geval van stress niet snel tot de kernoorzaak komen en dus vertrekken of uitvallen (burn-out).

 

Individuele ondersteuning

Ik ondersteun medewerkers individueel, op dezelfde manieren als particulieren: met 1:1 sessies en 3-daagse programma’s. Dat is echter altijd een aanvulling óp en nooit een vervanging ván de bestaande opties, want ook mijn benadering is niet voor iedereen de best passende. 

 

Voor groepen

Voor groepen tot 16 personen (o.b.v. vrijwillige deelname) bied ik de volgende twee workshops aan:

 

Projecten

Mijn individuele ondersteuning en workshops voor medewerkers zijn los beschikbaar, maar vormen ook een goede basis voor operational excellence en change management projecten waarin medewerkers centraal staan. Meer informatie hierover is te vinden op de aparte pagina over HR projecten.

IMG_0335_edited.jpg

| “The essential principle of employment is to figure out some way in which you get paid for [something that feels like] playing ” ~Alan Watts

WhatsApp Image 2017-09-19 at 23.59.54.jp

| Veelgestelde vragen

Is dit ook geschikt voor iemand met een burnout?


Bij een burnout zal iemand eerst tot rust moeten komen, voor je iets aan de oorzaak kunt doen. Die oorzaak is in mijn ervaring vaak dat iemand zich lange tijd bezig heeft gehouden met dingen die niet authentiek voor hem/haar zijn, doordat keuze meer op verstand dan op gevoel zijn gemaakt. Wanneer iemand het probleem dat daaruit voortkomt vervolgens op dezelfde manier probeert op te lossen als hoe het is ontstaan (met het verstand), dan ontstaat er al vrij snel een uitzichtloze situatie waaruit een burnout in zekere zin een verlossing is. Mijn aanpak is erop gericht om dat patroon te doorbreken. Kortom, dit is ook geschikt als je een burnout hebt of er tegenaan zit. De intensiteit zal alleen lager liggen, passend bij waar iemand zich in het proces bevindt.
Wat maakt dit anders dan bijv. coaching, mindfulness, NLP en cursussen in postief denken?


De vele schrijvers en leraren waarmee ik de visie deel, hebben allemaal gemeen dat ze problemen zien als het logische gevolg van een onjuist gezichtspunt (het conceptuele). De oplossing zit dan in het loslaten ervan en daarvoor beschrijven ze allemaal een net iets andere route. Daar ken ik er veel van en zo kan ik voor iedereen een aanpak op maat maken. Vrijwel iedere andere coach, NLP leraar en retreat host heeft dat vertrekpunt niet. Soms hebben ze exact dezelfde oefeningen of boeken voor cliënten, maar dan met het idee om je kalmer, vrolijker, vrijer, etc. te maken terwijl je het conceptuele gezichtspunt behoudt. Naar mijn idee is dat de reden waarom het zoeken naar oplossingen vaak niet werkt. Die visie kom je ook in de meeste boeken tegen die ik hier benoem. Daarin ben ik dus zeker niet uniek. Sterker nog, ik heb het van hen. Alleen bied ik individuele ondersteuning op maat, waar de meeste schrijvers dat alleen aan groepen doen. Het leidt uiteindelijk (ook) tot kalmte, vrolijkheid, tevredenheid en bevrijding, maar via een ander mechanisme en in mijn ervaring met een duurzamer resultaat.
Is dit ook beschikbaar voor werkgevers naar werknemers?


Binnen de meeste bedrijven zijn er werknemers die zich meer aangetrokken voelen tot de acceptatie-geörienteerde boeken. Toch is hun keuze vrijwel altijd beperkt tot aanbieders van methodes die niet gericht zijn op waar die boeken in essentie op gericht zijn: het loslaten van het conceptuele denken. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust en proberen lange tijd verschillende methodes om van stress of onvrede over hun loopbaan af te komen. Maar door dat te doen op een manier die (onbewust) inauthentiek voor ze is, voeden ze juist het mechanisme waardoor de stress of onvrede is ontstaan. Ik bied daarom twee soorten ondersteuning via werkgevers: A. aan iedereen: persoonlijke ondersteuning om uit te vinden welke van de twee vormen van persoonlijke ontwikkeling bij iemand past B. aan mensen bij wie regulier coaching niet past: mijn individuele sessies en programma's Mijn diensten voor bedrijven zijn altijd een aanvulling op de bestaande coaching opties en nooit een vervanging ervan. Er zijn tenslotte altijd mensen voor wie reguliere coaching beter past en daar ligt niet mijn expertise. Klik hier voor meer informatie.
Is het mogelijk om met z'n tweeën te komen?


In principe zijn mijn sessies en programma's individueel. Als blijkt dat twee mensen, in een relatie of collega's, zich thuis voelen in mijn werkwijze en ik het idee heb dat beiden baat kunnen hebben wij een drieluik, dan zijn gezamenlijke sessie ook mogelijk.
Hoe ga je om met emoties of zelfs trauma's?


Wanneer we dingen meemaken die te heftig voor ons zijn, verwerken we de emoties die erbij opkomen niet helemaal. Daarna blijven we daar mee te maken houden, totdat we in staat zijn om die emoties er een keer zonder verzet te laten zijn. Soms moet dat in stukjes. Of iets "te heftig" is of niet hangt af van a) hoe we de situatie interpreteren en b) hoeveel intensiteit we aankunnen. Wanneer je een non-conceptueel gezichtspunt inneemt, verdwijnen de verhalen die het hoofd bij situaties maakt. Je interpretatie verandert dus. Zo kan het dus best zijn dat iets in je omgeving een oude emotie triggert, maar dat je de gevoel-kant er zonder verzet kan laten zijn doordat je de verhaal-kant niet meer serieus neemt. Dat ruimt op en geeft je ook ervaringen waardoor je steeds minder de indruk hebt dat iets te intens voor je zal zijn. En zo kan je ook steeds vaker authentieke keuzes maken als er ongemak bij komt kijken (omdat je ervoor uit je comfort zone stapt).
Worden de sessies en programma's vergoed door zorgverzekeraars?


Het korte antwoord is nee, maar voor werkgevers zijn de kosten wel declarabel, want je ontvangt een factuur. Het lange antwoord is dat zorgverzekeraars alleen behandelingen vergoeden van coaches die aangesloten zijn bij bepaalde coachverenigingen. Hiervoor moet je opleidingen volgen die deze verenigingen hebben geselecteerd. Die opleidingen gaan echter uit van methodieken die het conceptueel denken versterken en dus niet passen bij wat ik doe. Ik pas echter wel verschillende basistechnieken toe die bij deze opleidingen worden aangereikt, zoals Luisteren - Samenvatten - Doorvragen. Ook onderhoud ik mezelf met vakliteratuur over o.a. Socratisch coachen, waarbij ik alles wat uitgaat van de basisaannames van een strikt conceptueel denkende schrijvers oversla. Ik besteed ook veel tijd aan mijn eigen ontwikkeling en heb intervisiegesprekken met collega-coaches die bekend zijn met het non-conceptuele gezichtspunt. Dit valt echter niet onder de criteria die worden gehanteerd door zorgverzekeraars, dus wordt het op die manier niet vergoed.
Is er wetenschappelijk bewijs voor deze theorie?


Mijn vertrekpunt is eerder een non-theorie dan een theorie. Het is wat overblijft als je even stopt met denken in theorieën en concepten. Wetenschappelijk bewijs is altijd conceptueel en je zal nooit met concepten kunnen bewijzen dat de conceptuele laag een praktisch verzinsel van het brein is. Dat kan je alleen empirisch (door ervaring) vaststellen. Wat je wel op een wetenschappelijke manier kunt doen, is de waarschijnlijkheid verhelderen. Dat is wat met name neurowetenschappers de laatste decennia hebben gedaan. Auteurs als Sam Harris en Paul Smit zijn neurowetenschappers en hebben deze bevindingen mooi beschreven. Die raad ik dan ook regelmatig aan als iemand deze vraag stelt. In mijn eigen e-boekje heb ik een overzicht gemaakt van alle hulpmiddelen die ik ben tegengekomen om de waarschijnlijkheid voor jezelf vast te stellen. Zo kan je makkelijker bepalen of het wel of niet de moeite waard is om de non-conceptuele ervaring een keer te hebben. Na die ervaring kan je dan weer bepalen of het de moeite waard is om dat verder in je leven te integreren. In die zin is het dus zo wetenschappelijk als wetenschap op dit onderwerp kan reiken.
Is deze benadering op enige manier religieus?


Nee. Het vertrekpunt van mij - net als van de boeken die ik gebruik - is wat vaak non-daal wordt genoemd. Waar je het non-duale vertrekpunt ook tegenkomt is in (zen) boeddhisme, advaita vedanta (klassiek hindoeisme), yoga en tantra, dzogchen, taoisme, soefisme en zelfs in sommige christelijke stromingen (de gnostische, zoals het evangelie van Thomas). Die hebben allemaal hun eigen methodes om tot hetzelfde resultaat te komen, voortgekomen uit het type maatschappij (en conditionering) waarin het ontstond. Zoals ik elders ook schrijf, is ieders conditionering m.i. uniek en is een maatwerk aanpak daarom voor mij de meest logische benadering. Ik houd me dus verder niet bezig met die stromingen, maar je zou het vanwege de analytische insteek kunnen beschouwen als een vorm van jhana yoga. Maar dat is meer toeval dan door overtuiging.
Wat houdt socratische coaching in?


De Griekse filosoof Socrates stond erom bekend om mensen met behulp van gerichte vragen zelf tot inzicht te laten komen over de inconsistenties in hun opvattingen. Soms lijkt iets goed onderbouwd, maar zoom je in, dan blijken er toch allerlei aannames onder te liggen, soms zelfs heel onlogische. In 1:1 Sessies en tijdens de meerdaagse programma's stel ik op vergelijkbare manier vragen en help cliënten op die manier tot inzichten te komen. Ik vat samen, leg uitspraken naast elkaar, vergelijk ze met boeken die je aanspreken en doe soms suggesties voor nieuwe invalshoeken. Zo krijg je alle ruimte om je overtuigingen te onderzoeken. Dat is uiteindelijk de sleutel om voorbij het conceptueel denken te komen - zelf inzien dat heel veel van wat je denkt niet klopt. Niet omdat een ander dat zegt, maar omdat je het zelf onderzoekt. Het is zeker niet de meest gangbare toepassing van de Socratische methode. De boeken en coaches die je hierover vindt, gaan uit van de aannames die je bij vrijwel alle reguliere methodes aantreft. Ik kan me niet voorstellen dat de historische Socrates ze daar mee weg zou laten komen.
Is dit ook geschikt voor loopbaancoaching?


Zeker. Het is één van de twee manieren waarop je loopbaancoaching kunt aanvliegen. Voor wie zich aangetrokken voelt tot de schrijvers die ik hier noem, is wat ik bied eigenlijk de meest logische van de twee manieren voor loopbaancoaching. Heel praktisch: door de sessies krijg je een beter beeld van wat bij je past als de laagjes conditionering er niet zouden zijn. Je bekijkt het vraagstuk van een andere kant. Je ontdekt ook wat je er zo moeilijk aan vindt om die keuze te maken en vervolgens hoe je die hobbel(s) kunt nemen. Praktische problemen zijn vrijwel altijd de aanleiding voor iemand om me te benaderen. Vaak hebben die met werk te maken. In alle gevallen is dat waar we mee starten. Vervolgens blijkt dezelfde werkwijze ook toepasbaar op de andere aspecten van je leven.
Komen er ook andere elementen uit Oosterse wijsheidstradities aan bod?


Bij het verkrijgen van een non-conceptueel gezichtspunt loopt iedereen tegen andere laagjes conditionering aan. Concepten als chakra's, nadi's, nidra's, etc. die mensen vaak kennen van yoga, zijn in de tradities waar ze vandaan komen hulpmiddelen die je tijdelijk kunt inzetten om voorbij een obstakel te komen. Mijn kennis erover is te beperkt om dit zelf aan te bieden, maar het komt weleens voor dat ik er praktische waarde in zie om (in overleg) iemand te betrekken voor een yoga, massage of energetische sessie, omdat we tegen een laagje conditionering aanlopen die daar naar mijn idee goed op zal reageren. Meestal is dat omdat iemand daar zelf al vertrouwen in heeft. Dan maak ik graag gebruik van mensen die qua filosofie goed aansluiten op die van mij. Op dezelfde manier betrek ik soms een ervaren coach die mensen laat interacteren met paarden. Dat blijkt steeds een gouden combinatie bij programma's met mensen die moeite hebben om hun emoties toe te laten.

 
37307315_2032863710057967_56790919968666

| “If you begin to understand what you are without trying to change it, then what you are undergoes a transformation” ~Krishnamurti

Richard-working.jpg

| Blog posts

 
Richard van der Linde - favicon.png

| Blijf op de hoogte

Laat je gegevens achter als je af en toe een update van mij wilt ontvangen met bijvoorbeeld nieuwe blog titels of datums voor retreats op Ibiza. Je kunt je op ieder moment ook weer uitschrijven en je gegevens worden niet gedeeld met anderen.

 
IMG_1660.JPG

| “Trying to get rid of the ego-sensation reinforces the false belief it’s real” ~Alan Watts

 
IMG_1577.JPG

| Over mij

Een onderzoekende houding is van jongs af aan mijn meest typerende kenmerk. Ik heb een lange weg afgelegd om uiteindelijk uit te komen bij wat ik zonder moeite elke dag, de hele dag kan doen: het assisteren van gemotiveerde mensen om overtuigingen (en emoties) te onderzoeken.

 

Ik moest er mijn eindeloze denkproces, in plaats van het verzet ertegen, voor volbrengen tot de logische conclusie; voorbij alle aannames. Dat was best confronterend, maar betekende wel het einde van de zoektocht.

 

Ik heb inmiddels honderden uren ervaring met het assisteren van soortgelijke denkers, naast de ruim tien jaar ervaring als consultant in het bedrijfsleven. Bovendien breng ik mijn vrije tijd regelmatig door met het onderzoeken van overtuigingen die ik in het dagelijks leven bij mezelf tegenkom.

 

Dat doe ik echter met één specifieke basisovertuiging minder dan de meeste mensen. Of, zoals de schrijver Jed McKenna het verwoordt: "I don't have something you don't; you believe something I don't". Maar dat geldt evengoed voor ieder ander die een keer voorbij het conceptueel denken is gekomen.

| “To clear the mind is psychological work; to drop the mind is a spiritual revolution” ~Osho

 
Met%20laptop_edited.jpg

| Contact

Stuur me gerust een mailtje als je een vraag of een leuk verzoek hebt.