Richard (René)

van der Linde

 
IMG_1577.JPG

| Coaching vanuit jouw overtuigingen

Mijn werkwijze begint bij jouw overtuigingen. Waar je ook op vastloopt in het leven. De meeste mensen kennen die niet en komen er na een gezamenlijke verkenning achter dat wat ze doen soms haaks staat op wat ze geloven. Dat lost vaak al veel op.

 

Soms blijkt het dan moeilijk om te veranderen, vanwege het ongemak. Dan gaan we daar mee aan de slag. We stellen hypotheses op van wat je ervan verwacht, die je dan in de praktijk gaat toetsen. Is het resultaat anders dan verwacht, dan bekijken we opnieuw jouw overtuigingen.

 

Zo blijven de kloppende over en pellen we af wat voor de verwarring zorgt. In sommige gevallen komen we zelfs tot de diepste, filosofische overtuigingen, terwijl het bij anderen juist weer heel pragmatisch blijft. Hoe dan ook is het effectief, helemaal op lange termijn.

Icon-self-inquiry.png

| Zelfonderzoek

Icon_Core-Mental-Training.png

| Socratische gesprekken

| Discomfort acceptatie

| Mijn boekenkast en vertrekpunt

Ik heb veel boeken gelezen, maar onderstaande bleken het beste bij me te passen. Ze hebben allemaal dezelfde essentie, namelijk dat de kern van ieder probleem ligt in onjuiste overtuigingen, zonder je vervolgens de juiste overtuiging op te dringen. In plaats daarvan bieden ze verschillende oefeningen waarmee je de situatie zonder een conceptueel filter kunt bekijken. Want overtuigingen zijn altijd conceptueel - een door het hoofd versimpelde versie van de realiteit. Ik gebruik uitsluitend dit soort boeken, maar help ook mensen om uit te vinden of dat het type boek is dat bij ze past.

IMG_1660.JPG
IMG_2184.jpg

| Individueel 3-daags programma

Wie zich aangetrokken voelt tot dezelfde boeken als ik, maar toch vastloopt in het leven – of het nu gaat om angst met presenteren, grenzen aangeven, knopen doorhaken of niet weten hoe je van een algeheel gevoel van onvrede over het leven afkomt – doet er goed aan om te onderzoeken wat de (gedeelde) essentie van die boeken is en wat die impliceert om te doen.

 

Dat is niet makkelijk, want daar spelen allerlei verdedigingsmechanismes zoals blinde vlekken en rol in. Wie volhardend is en steeds opnieuw ernaar kijkt, zal voorbij de paradox komen en tot de ervaring komen hoe simpel alles werkelijk kan zijn wanneer je het leven even niet bekijkt vanuit het illusoire, non-conceptuele gezichtspunt. Dat is ook waarom hard lachen de meest gebruikelijke reactie is.

 

De grote uitdaging hierbij is het afpellen van laagjes conditionering waardoor je continue het conceptuele gezichtspunt inneemt. Het is zo’n gewoonte, dat je het niet eens doorhebt. Ook wanneer je een laagje afpelt, is de kans groot dat je die weer opnieuw vormt door de overige denkpatronen.

 

Dat is waarom ik met mensen die zich hiertoe aangetrokken voelen, een lang weekend lang meerdere sessies per dag afwissel met rustmomenten, wandeling, soms een meditatie en momenten voor mijn leessuggesties. In een omgeving die niet herconditioneert, want dan moeten we alleen maar harder werken. Het is individueel, omdat conditionering bij iedereen anders is en op ieder moment om iets anders vraagt om te worden ontregelt.

 

Zodra je eenmaal een keer ‘voorbij het denken’ bent gekomen, ontspannen we de teugels en vertalen we die ervaring naar praktische handvaten voor na het weekend. Vaak is dat al genoeg om het praktische probleem op te lossen dat de aanleiding was. Afhankelijk van de timing, kunnen we ook kiezen voor een toepassing ervan (of oefening) in de praktijk.

 

We houden daarover achteraf contact. Vervolgens is het aan jou om te bepalen of je deze benadering verder wilt integreren in alle facetten van je leven.*

Praktisch:

  • Donderdagvond 19.00 uur tot zondagmiddag 13.00 uur (afwijkende dagen in overleg mogelijk)

  • Individuele begeleiding

  • Prive studio op een sfeervolle locatie (extra overnachten voor- en achteraf mogelijk)**

  • Inclusief eten en drinken

  • Inclusief drie weken nazorg

  • Prijs: v.a. €1.480,-

*Mocht je dit pad blijven vervolgen, dan heb je de optie om af en toe een aantal dagen terug te komen, waarbij ik dan enkel nog wat kleine pointers geef. De kosten daarvoor zijn een stuk lager, omdat er veel minder tijd voor ondersteuning in zit. Soms zijn er ook creatieve budget oplossingen voorhanden, wanneer er hulp welkom is bij het werk op het landgoed.

** Van 2017 t/m 2019 vonden de programma's plaats op Ibiza. Vanwege coronamaatregelen is dat nu voorlopig niet het geval en heb ik een prettige locatie in Nederland waar ik de programma's voorlopig uitsluitend zal aanbieden.

 

**Mochten we nog niet eerder contact hebben gehad, neem dan graag eerst contact met op. Dan maken we eerst telefonisch kennis, om zeker te weten dat je iets kiest dat bij je past.

 
IMG_2539.jpg

| REVIEWS

“Ik heb in 2017 en 2019 een meerdaagse bij Richard gevolgd. Dit is zonder twijfel de beste investering in mezelf geweest in een decennium. De methode is eenvoudig, en zal toch alles blootleggen waar je in je leven (onbewust) moeite mee hebt. De grondslag ervan is een holistisch “theoretisch" framework dat je in de praktijk zal bevrijden van je zelf-verzonnen narigheid. Ik raad coaching van Richard (letterlijk) aan iedereen aan. Als je gericht bent op fundamentele persoonlijke groei en het herkennen & laten vallen van de patronen die je belemmeren, dan is dit voor jou. Richard is een fijn gezelschap en uiterst geduldige hulp die je zeer creatief, met een hele trukendoos, tot het enige inzicht laat komen dat je nodig hebt. ”

~ Luuk de Waal Malefijt, NL

Freedom-Beach.jpg
20190501_125956_edited.jpg

| 1:1 Sessies

Tijdens individuele sessies kan ik je assisteren bij (een combinatie van) de volgende onderwerpen:

  • Vinden van een oplossing voor een probleem op basis van je eigen overtuigingen;

  • Challengen van de aannames onder je overtuigingen of de inconsistentie ervan met de boeken/stromingen waar je je toe aangetrokken voelt - de kernoorzaak van je probleem vinden;

  • Oefening om comfortabeler te worden met discomfort, wat soms helpt om emoties eindelijk zonder verzet te kunnen doorvoelen (en op te lossen);

  • Toelichten van en/of (terug)vinden van het non-conceptuele gezichtspunt waarover in veel boeken wordt geschreven.

 

Kortom, sessies zijn er voor iedereen die het aanspreekt, ongeacht de overtuigingen (in tegenstelling tot het 3-daagse programma). Ik ontvang je bij voorkeur op locatie, maar het kan ook online via Zoom (behalve de discomfort oefeningen).

Een sessie duurt in principe 1,5 uur, maar mag uitlopen. Je ontvangt binnen een dag na afloop een korte samenvatting.

 

Tarief: €120,- per sessie.

 

Indien je budget niet toereikend is, kunnen we samen kijken of je vaardigheden hebt waarmee we een deel van de vergoeding voor coaching kunnen uitruilen.

 

| REVIEWS

"Terwijl ik wist dat het een lullige oefening was, voelde het alsof ik dood zou gaan. Door de heldere uitleg erbij dacht ik: dan moet dat gevoel er maar gewoon een keer zijn. En toen verdween het. Dit heeft een hoop veranderd."

~ Gerdine, NL
Met Jamie.jpeg
header.png
Cover_Handboek%20voor%20doe-het-zelfontw

| Gratis e-boek

In mijn eigen zoektocht heb ik veel boeken gelezen voor ik op het spoor terecht kwam dat bij mij bleek te passen. Dat kwam vooral doordat er heel veel over zelfontwikkeling is geschreven, ze zich allemaal presenteren als 'de beste' en er maar weinig hulpmiddelen zijn om uit te vinden welke het beste bij jou past.

 

Vandaar dat ik dit boekje heb geschreven. Ik had het zelf destijds goed kunnen gebruiken. Het beschrijft de essentiële afwegingen en keuzes die je op een aantal punten moet maken.

 

Het is gratis, maar hopelijk is het van grote waarde voor je.

 
IMG_1122.jpg
WhatsApp Image 2017-09-19 at 23.59.54.jp

| Veelgestelde vragen

Is dit ook geschikt voor iemand met een burnout?


Bij een burnout zal iemand eerst tot rust moeten komen, voor je iets aan de oorzaak kunt doen. Die oorzaak is in mijn ervaring vaak dat iemand zich lange tijd bezig heeft gehouden met dingen die niet authentiek voor hem/haar zijn, doordat keuze meer op verstand dan op gevoel zijn gemaakt. Wanneer iemand het probleem dat daaruit voortkomt vervolgens op dezelfde manier probeert op te lossen als hoe het is ontstaan (met het verstand), dan ontstaat er al vrij snel een uitzichtloze situatie waaruit een burnout in zekere zin een verlossing is. Mijn aanpak is erop gericht om dat patroon te doorbreken. Kortom, dit is ook geschikt als je een burnout hebt of er tegenaan zit. De intensiteit zal alleen lager liggen, passend bij waar iemand zich in het proces bevindt.
Wat maakt dit anders dan bijv. coaching, mindfulness, NLP en cursussen in postief denken?


De vele schrijvers en leraren waarmee ik de visie deel, hebben allemaal gemeen dat ze problemen zien als het logische gevolg van een onjuist gezichtspunt (het conceptuele). De oplossing zit dan in het loslaten ervan en daarvoor beschrijven ze allemaal een net iets andere route. Daar ken ik er veel van en zo kan ik voor iedereen een aanpak op maat maken. Vrijwel iedere andere coach, NLP leraar en retreat host heeft dat vertrekpunt niet. Soms hebben ze exact dezelfde oefeningen of boeken voor cliënten, maar dan met het idee om je kalmer, vrolijker, vrijer, etc. te maken terwijl je het conceptuele gezichtspunt behoudt. Naar mijn idee is dat de reden waarom het zoeken naar oplossingen vaak niet werkt. Die visie kom je ook in de meeste boeken tegen die ik hier benoem. Daarin ben ik dus zeker niet uniek. Sterker nog, ik heb het van hen. Alleen bied ik individuele ondersteuning op maat, waar de meeste schrijvers dat alleen aan groepen doen. Het leidt uiteindelijk (ook) tot kalmte, vrolijkheid, tevredenheid en bevrijding, maar via een ander mechanisme en in mijn ervaring met een duurzamer resultaat.
Werk je ook met groepen / bedrijven?


Een deel van mijn diensten past alleen bij mensen die daar zelf expliciet voor kiezen. Wat ik aan bedrijven bied, is de optie om met iedere medewerker (of manager) zijn of haar idee over geluk en voldoening in kaart te brengen en daar persoonlijke korte termijndoelen uit te destilleren, die de vorm van een hypothese krijgen. Op een later moment volg ik dit op met een reflectiegesprek. Deze cyclus kan herhaald worden. Een optionele aanvullende stap, is dat ik deze doelen aggregeer tot strategische input voor directie. Ik heb tenslotte ruim 10 jaar ervaring in management consultancy. Met deze input weten beleidsmakers op hoeveel intrinsieke motivatie gerekend kan worden bij de verschillende strategische opties die worden overwogen.
Is het mogelijk om met z'n tweeën te komen?


In principe zijn mijn sessies en programma's individueel. Als blijkt dat twee mensen, in een relatie of collega's, zich thuis voelen in mijn werkwijze en ik het idee heb dat beiden baat kunnen hebben wij een drieluik, dan zijn gezamenlijke sessie ook mogelijk.

 
IMG_0781.jpg
Richard-working.jpg

| Blog posts (Engels)

 
WhatsApp%20Image%202018-05-02%20at%2017.
IMG_1577.JPG

| Over mij

Een onderzoekende houding is mijn meest typerende kenmerk. Van jongs af aan vraag ik me af waarom de dingen zijn zoals ze zijn en hoe ze zich te elkaar verhouden. Met de tijd verschoof die interesse van hobby’s zoals muziek, voetbal of vissen naar bedrijfskundige processen. Zo werd ik uiteindelijk consultant, afgewisseld met periodes van ondernemen.

 

Na enige tijd nam de voldoening van dat werk af. Zelfs bij het ondernemen nam de belevingswaarde af. Toen mijn laatste project, de oprichting van een risicoloze non-profit bank, in 2016 door politieke weerstand in een wachtstand moest, besloot ik mijn tanden te zetten in de vraag wat bepaalt of je wel of geen voldoening c.q. geluk uit het leven haalt.

 

Dat was pittiger dan ik had verwacht. Vooral omdat met mijn gebruikelijke analytische benadering tot de conclusie kwam dat ik het antwoord alleen kon vinden door die benadering voor het sluitstuk van deze zoektocht los te laten. Het was volgens de literatuur die me aansprak juist díe gewoonte, om alles direct om te zetten in concepten, die mij (en anderen) er van weerhield om tot de keuzes te komen die voldoening geven.

Ik heb me er toen op toegelegd om minstens één keer voorbij de gewoonte te komen om het leven conceptueel/analytisch te benaderen. Uiteraard probeerde ik dat vaak precies op een manier die de gewoonte juist versterkte - door proberen het te begrijpen - maar uiteindelijk is het me gelukt.

Na dit inzicht voelde mijn zoektocht voorbij. Er viel (en valt) nog genoeg te leren en beleven, maar het gevoel van onvrede en de vraag wat het nut van dingen is, zijn opgelost.

Ik heb sindsdien tientallen mensen, voornamelijk vrienden of daar vrienden van, op weg geholpen om enerzijds vast te stellen wat voor hun een logische benadering is en anderzijds om tot die eerste ervaring van non-conceptueel kijken te komen. Dat doe ik in sommige periodes op Ibiza en anders in Nederland. Ik heb er ook een kort handboek over geschreven die je gratis kunt downloaden.

 

Hoewel ik eerder al periodes full-time met de individuele meerdaagse programma’s bezig ben geweest, heb ik daarnaast vaak nog reguliere adviesopdrachten of projecten in het onderwijs aangenomen. De enige manier waarop ik nu nog iets met bedrijven of het onderwijs doe, is wanneer het gaat om dezelfde twee zaken als waar ik mensen in ondersteun: uitvinden wat je overtuigingen zijn en, als ze die kant op wijzen, een initiële ervaring opdoen met non-conceptueel kijken.

 

Dat is naar mijn idee de enige manier om van beperkingen, angsten, twijfel en chronische onvrede af te komen. Maar ook dat moet je via je eigen weg uitvinden.

Zo nu en dan zal mijn beschikbaarheid voor losse sessies en programma's beperkter zijn door dit soort opdrachten of (tijdelijke) betrekkingen.

 
20191030_120900.jpg
 
Met%20laptop_edited.jpg

| Contact