IMG_2184.jpg

Richard van der Linde

  • Richard van der Linde

Een andere manier van burn-out preventie: je denkproces voltooien

Waarom lukt het maar zo weinig mensen om van stress-gerelateerde problemen af te komen?

Er zijn boeken vol met tips en legio coaches en arbeidspsychologen die begeleiding bieden. Zowel voor behandeling als preventie. Toch kampen steeds meer mensen met stressproblemen, zitten tegen een burn-out aan of zijn al overspannen. Is er simpelweg méér ondersteuning nodig of vraagt het om een andere vorm?


Meebewegen

Mijn ervaring is het laatste, waar het gaat om mensen die (te) veel nadenken. Die zijn meer gebaat bij ondersteuning bij het voltooien van hun denkproces dan bij het onderdrukken ervan.


De reden dat ze dat zelf vaak niet lukt, is dat ze dat proberen vanuit een (bedacht) conceptueel gezichtspunt die de juistheid van het gezichtspunt zelf niet snel ter discussie stelt. Het is een blinde vlek die in veel boeken wordt beschreven, maar lastig is op te merken.


Stel dat dat zo is

Als dat zo is, dan zou dat ook verklaren waarom je stress steeds verder oploopt als je via werk (of wat dan ook) betekenis probeert te geven aan je leven. Je probeert dan een illusie nieuw leven in te blazen die je gevoelsmatig al niet meer accepteert. Dat werkt maar hooguit voor even.


Het is een doorwerkende fout, zoals die ook bij boekhouden of wiskundige vergelijkingen tot onmogelijk oplosbaar lijkende problemen leiden.


"At the core of all well-founded belief, lies belief that is unfounded" ~Wittgenstein

Het lastige is dat de meeste werkomgevingen je onbedoeld ook nog willen laten doen alsof je in de illusie gelooft en bijvoorbeeld werkelijk betekenis vindt in het werk wat jullie doen. Voor je het weet identificeer je je met iets dat niet bij je past, bijvoorbeeld als de manager wil dat je een (in jouw ogen irrelevant) artikel van een collega op social media deelt.


Het werk is dan niet het probleem, maar het collectieve toneelspel dat je intuïtief aanvoelt en waar je in vast zit omdat je het niet kan lokaliseren. En betrek je iemand voor hulp, dan komt dat al snel in de vorm van advies om minder te denken, waardoor je alleen maar méér authenticiteit verliest.


De andere manier

Als je worstelt met stress, analytisch van aard bent en in de context van je stress een goed gevoel hebt bij schrijvers als Eckhart Tolle, Sam Harris of Alan Watts, dan loont het misschien om eens te kijken of je je conceptuele gezichtspunt kunt loslaten.


Dat kan op veel manieren en één daarvan is door rigoureus nadenken over je overtuigingen en aannames. Als dat aanspreekt, doe het dan gericht. Mijn voorspelling is dat je door conclusies (c.q. loslaten van ongefundeerde overtuigingen) de noodzaak zult verliezen om nog zoveel na te denken.

“It is not the theory that matters, but the way that it’s being tested. Experiment with any theory you like — if you are truly earnest and honest, the attainment of reality will be yours.” ~Nisargadatta

Denkers blijven denkers, maar hoeven niet door het leven te gaan met een aan gedachtes verslaafd brein.