IMG_2184.jpg

Richard van der Linde

  • Richard van der Linde

Mindfulness of Mindf*ckness?

Hoe je kan loslaten de controle te willen loslaten (zonder het te willen).


Je kiest niet op wie je verliefd wordt. Je kiest niet wanneer je in slaap valt. Je kiest niet wat je gelooft. Het overkomt je. Natuurlijk kan je de omstandigheden gunstiger maken voor de ene of andere uitkomst, maar in geen van de voorbeelden kan je de uitkomst onder controle krijgen.


Hetzelfde is het geval met accepteren. Bij zelfontwikkeling misschien wel het minst begrepen begrip. Er zijn vele manieren waarop het lijkt - misschien zelfs voelt - alsof je je niet meer verzet tegen iets wat je onprettig vindt, maar diep van binnen zit er altijd nog de intentie om met die acceptatie van het onprettige gevoel af te komen. En dat kan ook niet anders, totdat de illusie wegvalt waar het verzet aan is opgehangen - de illusie die ontstaat door continue met door een conceptuele bril een zelfbeeld te vormen.


Het is de grootste mindf*ck van zelfontwikkeling. Wat het zo moeilijk maakt, is dat je er niks voor kunt doen, terwijl niks-doen ook niet werkt. Alles wat je bedenkt zal niet werken, maar toch moet je het net zo lang proberen totdat je door je opties heen bent.


Het klinkt misschien wat zwaar aangezet, maar je moet net zo lang doorgaan totdat je wanhoop voelt. Daarop volgt de overgave. Vanzelf. Zonder dat je het nog wilt. Het overkomt je. Waarna de meesten heel hard moeten lachen.


Op dat moment heb je de staat bereikt dit oorspronkelijk met mindfulness werd opgezocht en gecultiveerd - de non-conceptuele staat van zijn. Tegenwoordig is mindfulness vrijwel altijd een ontspanningsoefening. Ook fijn, maar het zou handiger zijn als het een andere naam had gekregen, want een kalme geest is wat anders dan voorbij identificatie met het denken gaan. Wellicht moeten we die originele beoefening voortaan maar Mindf*ckness noemen. Dat dekt ook de lading. Dan zijn alle misverstanden meteen uit de wereld. En het klinkt ook leuk als kantooractiviteit:

"elke donderdag 16.00-17.30 uur Corporate Mindf*ckness in de kantine"