IMG_2184.jpg

Richard van der Linde

  • Richard van der Linde

Vrijuit durven denken over je loopbaan

Durft iemand de volgende stap in diens carrière te bedenken als ie die stap (dood)eng vindt om te zetten? Die angst kan over van alles gaan – de confrontatie met een baas, de onzekerheid over inkomsten, de mening van andere mensen.


Mijn visie hierop is dat, wanneer mensen – zelfs met loopbaancoaching (vaak nuttig) – niet vinden wat bij ze past, ze de gedachte over wat ze echt willen niet durven toe te laten. En dat is te leren.


De potentie van ongemak

Discomfort is niet prettig, maar zodra je een keer ervaart hoe het is om een gevoel volledig uit te zitten, zonder verzet, dan is het moeilijk voor te stellen waarom je er zoveel voor over hebt gehad om het te vermijden. Het levert namelijk ook veel op.


Door ervaring op te doen met discomfort neemt de noodzaak om het te vermijden namelijk af en wordt het veiliger om gedachtes over spannende loopbaankeuzes te verkennen. Je krijgt meer zelfvertrouwen op dit vlak.


Een ander effect is dat je minder zult scannen op mogelijke oncomfortabele situaties die vermeden moeten worden. Je hoofd wordt er dus kalmer van.


Tot slot ruim je volgens menig schrijver en therapeut ook energetische lading op van emoties die je eerder nog niet kon doorleven en sindsdien hebt onderdrukt. Je zou er dus ook meer ontspannen van worden.Een andere manier van loopbaancoaching

Door eerst te leren hoe je ongemak doorvoelt, open je naar mijn idee een heel nieuw spectrum van gedachtes over de volgende stap in je loopbaan. Dat is dan ook het vertrekpunt wanneer iemand bij me komt met een coachvraag over werk. Er zijn een paar simpele oefeningen waarmee je al vrij snel resultaat ziet.


Vervolgens passen we die vaardigheid toe in een verkenning van dingen die aanspreken. Elk angstgedreven argument, hoe klein ook, staan we bij stil. Vaak vallen ze weg, als blijkt dat de angst voortkwam uit het idee dat het té oncomfortabel zou zijn om je hart te volgen. (Soms niet en dat is dan ook prima.)


Een vast onderdeel is dat we op een constructieve manier kijken naar de huidige situatie met behulp van de vraag: ‘in welke vorm kan je huidige werk wel voor je werken?’. Daaruit blijkt meestal dat er veel meer uit te halen valt door het anders te benaderen. Mits je met wat discomfort kan omgaan, want het vergt vaak wel een stap(je) buiten je comfort zone.Bonusstap: van scarcity naar abundance

Bovenstaande stappen zijn in principe voor iedereen die het aanspreekt geschikt. Door iets meer okay te zijn met discomfort zal je al meer plezier uit je keuzes halen. Voor wie zich over het algemeen meer tot zelf-acceptatie dan tot zelf-verbetering aangetrokken voelt, past er echter nog een extra stap bij dit proces: het spontaan laten gebeuren van je keuze door het conceptueel denken los te laten.


Deze stap is niet altijd noodzakelijk om meer authentieke keuzes te maken, maar vroeg of laat is ie dat wel, is de logische implicatie van de boeken van Eckhart Tolle, Sam Harris, Alan Watts, Osho, Maslow en vele anderen met een focus op zelf-acceptatie.Hun uitleg is dat je, wanneer je keuzes maakt vanuit conceptueel denken, je dit doet vanuit een illusoir gezichtspunt – het ego. Dat is een beleving van afgescheidenheid die gepaard gaat met een eindeloze begeerte naar zaken die buiten die denkbeeldige grens van afscheiding liggen.


Vanuit die visie is het maken van een keuze vanuit conceptueel denken er één op basis van een tekort (“scarcity”) en niet een verdere, pure expressie van wie je bent (“abundance”). Geen enkele keuze is moreel juist of onjuist, zelfs niet als het een keuze is die als materialistisch getypeerd zou worden; het enige dat voor hen telt, is vanuit welk gezichtspunt de keuze ontstaat.


Hoe overtuigend en aantrekkelijk het misschien ook klinkt, het vergt wel wat doorzettingsvermogen om deze stap te zetten. Zeker omdat er geen hard bewijs voor is, behalve de ervaring zelf. Je zult dus voor jezelf moeten vaststellen of het aannemelijk genoeg voelt om hier je tanden in te zetten. Mijn e-boekje kan je hier wellicht bij helpen. Je kunt 'm gratis downloaden door op het plaatje te klikken.Als je interesse in of vragen hebt over mijn benadering van loopbaancoaching, neem gerust contact op. Zodra restricties worden opgeheven, zal ik weer workshops voor groepen geven om makkelijker met discomfort om te gaan. Tot die tijd is er uiteraard nog gewoon de optie voor 1:1 sessies.