IMG_2184.jpg

Richard van der Linde

  • Richard van der Linde

Wanneer wel en wanneer niet je gevoel te volgen?We maken ontelbaar veel keuzes, maar met sommige hebben we moeite. Moet ik hier wel blijven werken, welk dieet zal ik gaan volgen, waar zal ik naartoe op vakantie gaan, moet ik uberhaupt beginnen met leren voor dit examen, zal ik ook bitcoins kopen? Iedere keer dat een keuze niet vanzelf wordt gemaakt, kan je iets over jezelf leren, namelijk dat je je visie op het leven nog niet volledig hebt vertaald naar leidende principes voor je keuzes.


Afhankelijkheden

Kiezen is pas lastig als het een onderliggend vraagstuk heeft, helemaal als het er meerdere zijn. Zo hangt je keuze van een dieet af van je visie op wat gezond is en wat de toegevoegde waarde van een proces is om daar te komen - volstaat een magisch pilletje om je doel te bereiken, als die er zou zijn, of niet? En dan volgt nog je visie op wat je de beste manier vindt om vast te stellen wat de beste manier is. Ga je op je gevoel af of telt alleen wetenschappelijk bewijs? En wanneer is het genoeg bewezen, telt het als het 1% betere resultaten geeft dan andere diëten of moet het minstens 20% zijn? En hoe bepaal je dan welke meetmethode je het meest vertrouwt? Toch op gevoel? Enzovoort.


Als je op deze manier onder-zoekt, ben je heel lang bezig om een dieet uit te zoeken. Het alternatief is dat je wat rondvraagt bij anderen of op internet zoekt en op basis van je gevoel een keuze maakt. Maar ook dat zal niet altijd tot tevredenheid leiden. Want dan zou je nu geen moeite hebben met de keuzes waar je nu voor staat. Je hoofd is waarschijnlijk gewoon bezig met afwegingen maken, alleen zonder focus. Word ik niet moe en chagrijnig als ik zo weinig chocola mag eten, is het niet raar als ik zo snel afval, kan ik mijn kleren dan nog wel aan? Natuurlijk voel je van alles bij dat soort vragen, maar zijn het echt de dingen waar het voor jou om draait? Maakt het je uit als iets vooral goed voelt omdat het een confrontatie met een angst helpt vermijden of omdat het je honger naar validatie stilt? Want dat soort zaken maken dat iets al snel goed voelt.


Voor sommigen is het antwoord ’nee, dat maakt me niet uit’ en sluit het aan op hun visie op waar het leven om draait: je zo vaak mogelijk je zo goed mogelijk voelen. Met je keuze validatie opzoeken of de angst vermijden is dan in het grote plaatje een tactiek die, ondanks vast wat nadelen (bijv. dat je soms angst niet kunt vermijden), het beste resultaat geeft voor wat iemand als het belangrijkste ziet. En het kan zelfs zo lopen dat je manieren vindt om van je angst of behoefte aan validatie af te komen zonder dat het veel ongemak geeft. De beste manier om iemand met die visie te helpen bij een moeilijke keuze, is door mee te denken over ‘hacks’ die veel plezier en weinig ongemak zullen geven. Voor hen is het zaak om niet uit het oog te verliezen dat dit hun drijfveer is, zelfs als het ze ertoe aanzet om iets te doen voor een ander. Schaam je er niet voor dat het primair is om je beter te voelen. Leef met volle overtuiging naar dit principe en je zult steeds makkelijker keuzes maken. Tenzij… je ergens twijfel voelt.


Nuance

Er zullen echter ook mensen zijn die het misschien niet kunnen verklaren, ook geen alternatief weten, maar die niet voelen dat ze meest gelukkig worden als ze angsten blijven vermijden en ingeven aan de honger naar validatie. Zeker als iemand het nodige al heeft geprobeerd, en op alle mogelijke manieren ‘goed’ leeft, maar toch niet diep gelukkig is, blijft er op een gegeven moment geen andere optie over dan toch de confrontatie aan te gaan met wat er onder je dilemma’s en problemen zit. Niet voor de antwoorden op vragen als welk dieet je moet volgen, maar voor de inzichten die verborgen zitten in de vraag zelf. Door in de praktijk te gaan ervaren tegen welke sub-vragen je aanloopt in het keuzeproces, en welke sub-sub-vragen daaronder zitten, ga je vroeg of laat voelen wat er niet klopt aan je visie op het leven. Je ontdekt de overtuigingen die niet overeenkomen met je gevoel bij praktische vraagstukken. En eenmaal gezien, vallen de meeste overtuigingen weg. En je vraag wordt net zo simpel als die ontelbare anderen die je ongemerkt op een dag beantwoord.


Dit is de nuance die vaak ontbreekt als iemand zegt ‘ik volg mij gevoel’. Ik ken maar een enkeling die bovenstaande doet, terwijl het toch echt in veel boeken te vinden is en er veel mensen zijn die die boeken goed vinden. Het is iets wat je snel over het hoofd ziet, zelfs als je je het al een paar keer hebt gerealiseerd en hebt toegepast. Dus misschien is het een idee om af en toe eens te vragen welk gevoel iemand dan bedoelt; het gevoel dat ie nu heeft of dat wat er ontstaat als ie het gevoel van dit moment onder-zoekt? Ook als je zelf degene bent die zegt zijn gevoel te volgen. Misschien draait je leven daarna alsnog om zo veel mogelijk plezier en zo min mogelijk ongemak, maar dan is het in ieder geval zonder de twijfel die er eerst was. En de match tussen je overtuigingen en je gedrag is wat je authentiek maakt. En volgens velen ook gelukkig.