IMG_2184.jpg

| 3-Daags Individueel Retreat

Inge @ Es Vedra 2019-02.jpeg
IMG_1577.JPG

| Een 3-daagse deep dive in je eigen overtuigingen

De grote horde bij het ervaren van een non-conceptueel gezichtspunt is je conditionering. Wanneer je een laagje afpelt, is de kans groot dat je die tussentijds weer opnieuw vormt. De meest effectieve manier om dat voor het eerst te ervaren is daarom een meerdaags retreat met zo min mogelijk prikkels van buitenaf.

Er zijn vele retreats, zelfs van enkele van de schrijvers waar ik de boeken van gebruik. Die zijn echter allemaal voor groepen, terwijl jouw conditionering uniek is. Dat is de reden dat ik uitsluitend met individuen werk. Zo kan ik de boodschap op ieder moment afstemmen op wat jij nodig hebt om tot het inzicht te komen.

 

Wat je kunt verwachten

 • Dagelijks meerdere 1:1 Sessies

 • Momenten voor ontspanning en rust

 • Wandelingen in de natuur

 • Suggesties voor de meest passende passages uit een ruime collectie boeken, artikelen, audio opnames en films

 • Comfortabele privékamer met eigen badkamer

 • Alle maaltijden verzorgd (biologisch)

 • Volledige vertrouwelijkheid

 

De exacte invulling is bij iedere deelnemer anders, afhankelijk van het verloop van het proces. Zodra je eenmaal een keer ‘voorbij het denken’ bent gekomen, vieren we de teugels en vertalen we die ervaring naar praktische handvatten voor na het retreat, om zelfstandig conceptueel denken los te laten.

IMG_2184.jpg

| Opties, prijzen en praktische info

Sinds 2017 verzorg ik deze retreats voornamelijk op Ibiza en incidenteel in Nederland. Vanwege de onzekerheid over de mogelijkheden om te reizen, bied ik het programma in 2021 uitsluitend in Nederland aan. De locatie hiervoor is Kasteel Sterkenburg, een prettige plek, op een landgoed in Driebergen (vlakbij Utrecht). Dat geeft de volgende opties:

Kamer / Dagen

Premium kamer

Standaard kamer

Alleen weekdagen

v.a. € 1.950,- all incl.

v.a. € 1.600,- all incl.

Incl. weekenddagen

v.a. € 2.250,- all incl.

v.a. € 1.750,- all incl.

Handig om te weten:

 • Prijzen zijn exclusief BTW, maar inclusief alle onkosten vanaf aankomst tot vertrek (zodat je proces niet onnodig onderbroken wordt door financiële afwegingen).

 • Het programma is op basis van 3 overnachtingen, bijvoorbeeld van donderdag tot zondag.

 • We beginnen in principe op de dag van aankomst om 19.00 uur en eindigen op de dag van je vertrek om 12.00 uur, tenzij anders besproken.

 • Het is altijd mogelijk om (tegen betaling) langer op het landgoed te logeren.

 • Mocht je budget niet toereikend zijn, dan zijn er wel alternatieven met elkaar te bedenken (bijv. last minute opties met korting en/of een korting in ruil voor een wederdienst).

 • Het retreat is alleen beschikbaar voor mensen die al een 1:1 Sessie bij mij hebben gehad (tenzij anders besproken), om zeker te zijn van een goede match.

 • Na het retreat heb je de optie om, wanneer je wilt, voordelig op het landgoed te logeren en dagelijks (optioneel) halve 1:1 Sessies bij me te hebben. Ze duren niet langer (en kosten niet meer) dan je nodig hebt om het conceptuele gezichtspunt weer los te laten (wat steeds minder is).

 

| REVIEWS

“Ik heb in 2017 en 2019 een meerdaagse bij Richard gevolgd. Dit is zonder twijfel de beste investering in mezelf geweest in een decennium. De methode is eenvoudig, en zal toch alles blootleggen waar je in je leven (onbewust) moeite mee hebt. De grondslag ervan is een holistisch “theoretisch" framework dat je in de praktijk zal bevrijden van je zelf-verzonnen narigheid. Ik raad coaching van Richard (letterlijk) aan iedereen aan. Als je gericht bent op fundamentele persoonlijke groei en het herkennen & laten vallen van de patronen die je belemmeren, dan is dit voor jou. Richard is een fijn gezelschap en uiterst geduldige hulp die je zeer creatief, met een hele trukendoos, tot het enige inzicht laat komen dat je nodig hebt. ”

~ Luuk de Waal Malefijt, NL

Freedom-Beach.jpg

| “Wow, I really regret stepping out of my comfort zone” ~No one, ever.

WhatsApp Image 2017-09-19 at 23.59.54.jp

| Veelgestelde vragen

Is dit ook geschikt voor iemand met een burnout?


Bij een burnout zal iemand eerst tot rust moeten komen, voor je iets aan de oorzaak kunt doen. Die oorzaak is in mijn ervaring vaak dat iemand zich lange tijd bezig heeft gehouden met dingen die niet authentiek voor hem/haar zijn, doordat keuze meer op verstand dan op gevoel zijn gemaakt. Wanneer iemand het probleem dat daaruit voortkomt vervolgens op dezelfde manier probeert op te lossen als hoe het is ontstaan (met het verstand), dan ontstaat er al vrij snel een uitzichtloze situatie waaruit een burnout in zekere zin een verlossing is. Mijn aanpak is erop gericht om dat patroon te doorbreken. Kortom, dit is ook geschikt als je een burnout hebt of er tegenaan zit. De intensiteit zal alleen lager liggen, passend bij waar iemand zich in het proces bevindt.
Wat maakt dit anders dan bijv. coaching, mindfulness, NLP en cursussen in postief denken?


De vele schrijvers en leraren waarmee ik de visie deel, hebben allemaal gemeen dat ze problemen zien als het logische gevolg van een onjuist gezichtspunt (het conceptuele). De oplossing zit dan in het loslaten ervan en daarvoor beschrijven ze allemaal een net iets andere route. Daar ken ik er veel van en zo kan ik voor iedereen een aanpak op maat maken. Vrijwel iedere andere coach, NLP leraar en retreat host heeft dat vertrekpunt niet. Soms hebben ze exact dezelfde oefeningen of boeken voor cliënten, maar dan met het idee om je kalmer, vrolijker, vrijer, etc. te maken terwijl je het conceptuele gezichtspunt behoudt. Naar mijn idee is dat de reden waarom het zoeken naar oplossingen vaak niet werkt. Die visie kom je ook in de meeste boeken tegen die ik hier benoem. Daarin ben ik dus zeker niet uniek. Sterker nog, ik heb het van hen. Alleen bied ik individuele ondersteuning op maat, waar de meeste schrijvers dat alleen aan groepen doen. Het leidt uiteindelijk (ook) tot kalmte, vrolijkheid, tevredenheid en bevrijding, maar via een ander mechanisme en in mijn ervaring met een duurzamer resultaat.
Werk je ook met groepen / bedrijven?


Een deel van mijn diensten past alleen bij mensen die daar zelf expliciet voor kiezen. Wat ik aan bedrijven bied, is de optie om met iedere medewerker (of manager) zijn of haar idee over geluk en voldoening in kaart te brengen en daar persoonlijke korte termijndoelen uit te destilleren, die de vorm van een hypothese krijgen. Op een later moment volg ik dit op met een reflectiegesprek. Deze cyclus kan herhaald worden. Een optionele aanvullende stap, is dat ik deze doelen aggregeer tot strategische input voor directie. Ik heb tenslotte ruim 10 jaar ervaring in management consultancy. Met deze input weten beleidsmakers op hoeveel intrinsieke motivatie gerekend kan worden bij de verschillende strategische opties die worden overwogen.
Is het mogelijk om met z'n tweeën te komen?


In principe zijn mijn sessies en programma's individueel. Als blijkt dat twee mensen, in een relatie of collega's, zich thuis voelen in mijn werkwijze en ik het idee heb dat beiden baat kunnen hebben wij een drieluik, dan zijn gezamenlijke sessie ook mogelijk.